پارگی مینیسک زانو یک آسیب ورزشی شایع است که باعث زانو درد و قفل شدن می شود. آسیب به منیسک، به ویژه در بین ورزشکاران شایع است. یک مینیسک سالم به عنوان ضربه گیر، تثبیت کننده عمل می کند و سطح صافی را برای سر خوردن زانو فراهم می کند. مینیسک ساختاری در مفصل زانو است که فضای بین استخوان ران و درشت نی (استخوان ساق پا) را می پوشاند و بالشتک می کند. در هر زانو دو منیسک وجود دارد – یکی در داخل (منیسک داخلی) و دیگری در خارج (منیسک جانبی). هر کدام از فیبرو غضروف قوی ساخته شده اند و به شکل هلال یا حرف “C” هستند. منیسکها که در حاشیه سطح تیبیا در زانو قرار دارند، برای بهینهسازی تماس بین استخوان ران و ساق به منظور افزایش پایداری و توزیع یکنواخت تنش در سراسر مفصل، کانتور شدهاند.
شکل و اندازه مینیسک به آن اجازه می دهد تا چندین عملکرد را انجام دهد. هنگامی که می ایستید، وزن شما به طور یکنواخت از طریق پاها و از طریق زانوها تحمل می شود. فشاری که این وزن بر روی زانوها وارد می کند در حین راه رفتن، دویدن و پریدن حتی بیشتر می شود. منیسک به عنوان یک بالشتک عمل می کند تا استخوان های مفصل زانو را از ساییده شدن بر روی یکدیگر و ایجاد آسیب جلوگیری کند. همچنین بار وزن شما را به طور یکنواخت در سراسر مفصل زانو برای تثبیت آن منتقل می کند و به روانکاری و حس عمقی (آگاهی فضایی) کمک می کند. این تقسیم بار به جلوگیری از آسیب های زانو کمک می کند و برای عملکرد و سلامت و ثبات مفصل زانو بسیار مهم است.
مینیسک زانو منبع خون محدودی دارد و بنابراین توانایی محدودی برای بهبودی خود به خود دارد. فقط یک سوم بیرونی مینیسک حاوی رگ های خونی است که برای بهبودی لازم است. این به عنوان “منطقه قرمز” شناخته می شود. دو سوم داخلی منیسک بدون عروق است (به این معنی که خون وجود ندارد) و همچنین به عنوان “منطقه سفید” شناخته می شود. بیشتر پارگیهای منیسک که ناحیه سفید را تحت تأثیر قرار میدهند ، به خودی خود بهبود نمییابند.
علائم پارگی مینیسک زانو
علامت اصلی این آسیب احساس درد شدید در مفصل زانو است. همچنین ممکن است احساس قفل شدن یا گرفتگی در زانو وجود داشته باشد که منجر به التهاب می شود. همچنین ممکن است احساس ضعف در ساق پا وجود داشته باشد. این به این دلیل است که بافت جابجا شده و تکه تکه شده از منیسک پاره شده و تورم در زانو می تواند بر حس عمقی و عضلات ران که از عملکرد زانو پشتیبانی می کنند تأثیر بگذارد.
درد معمولاً در زانو بالای منیسک هنگام تحمل وزن بر روی زانوی آسیب دیده و یا هنگام چرخش روی زانو احساس می شود. این ممکن است هنگام سوار شدن و پیاده شدن از ماشین رخ دهد. بالا یا پایین رفتن از پله ها ممکن است به خصوص دردناک باشد و همچنین ممکن است باعث افزایش تورم در زانو شود.
آسیب تروماتیک جدید به منیسک باعث تورم زانو می شود. زانو اغلب در لمس بسیار گرم خواهد بود. به دلیل تورم، ممکن است خم کردن زانو سخت باشد. یک پارگی قدیمی یا یک پارگی دژنراتیو ممکن است به طور چشمگیری متورم به نظر نرسد.
علل و عوامل افزایش دهنده خطر
پارگی مینیسک زانو به دلیل آسیب حاد (پارگی منیسک تروماتیک) یا فرسودگی در طول زمان (پارگی دژنراتیو منیسک). پارگیهای ضربهای معمولاً در نتیجه چرخش شدید زانو ایجاد میشوند. پارگیهای دژنراتیو معمولاً در افراد مسن رخ میدهند، زیرا سالها استفاده از آن میتواند منجر به تحلیل رفتن منیسک شود.
پارگی مینیسک زانو ناشی از ضربه
پارگی تروماتیک مینیسک معمولاً زمانی رخ می دهد که یک ورزشکار رقابتی یا سایر افراد بسیار فعال بدن خود را به سرعت بچرخاند و در حالی که پایش هنوز روی زمین است روی زانو بچرخد. این یک آسیب ورزشی رایج در بین بازیکنان فوتبال، بسکتبال و فوتبال است، اما می تواند در طول هر فعالیتی که شامل چرخش زانو باشد، رخ دهد. در موارد کمتر، زانو زدن مکرر یا بلند شدن از حالت چمباتمه زدن در حین بلند کردن می تواند منجر به پارگی ضربه ای شود.
پارگی دژنراتیو (آتروماتیک)
پارگیهای دژنراتیو یا آتروماتیک، که معمولاً در افراد مسن دیده میشود، در اثر انحطاط بیولوژیکی و تخریب ساختار منیسک ایجاد میشوند. افراد مبتلا به پارگیهای دژنراتیو ممکن است با چرخاندن زانوهای خود ریزش اشک را تسریع کنند. با این حال، الگوی پارگی در یک پارگی دژنراتیو با یک پارگی ضربهای متفاوت است. این مهم است زیرا درمان پارگی دژنراتیو با درمان پارگی تروماتیک متفاوت است.
درمان پارگی مینیسک زانو
درمانهای غیرجراحی، مانند داروهای ضد التهاب و توانبخشی با فیزیوتراپی ممکن است به برخی از افراد مبتلا به پارگی مینیسک کمک کند. سایر بیماران به جراحی نیاز خواهند داشت که شامل کوتاه کردن یا ترمیم منیسک است. درمان ها همچنین ممکن است به آسیب زا بودن یا دژنراتیو بودن پارگی بستگی داشته باشد.
درمان پارگی منیسک بدون جراحی
یک برنامه فیزیوتراپی غیرجراحی اغلب ابتدا بر کاهش درد و حفظ حرکت کامل زانو تمرکز دارد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی خوراکی (مانند ایبوپروفن) نیز ممکن است تجویز شود. پس از کاهش درد آسیب اولیه و بازیابی حرکت زانو، درمان ممکن است به سمت تقویت عضلانی حرکت کند. تزریق پلاکت غنی از پلاسما (PRP) ممکن است برای برخی از بیماران مفید باشد.
پارگیهای دژنراتیو بدون هیچ قطعه منیسک جدا شده ممکن است باعث علائم مکانیکی در زانو شوند. اینها اغلب بدون جراحی از طریق درمان محافظه کارانه قابل درمان هستند.
استراحت کافی یک عامل کلیدی برای بهبود مینیسک است و همچنین آسیب های بیشتر را کاهش می دهد. پس از دوره نقاهت اولیه، فیزیوتراپی ممکن است برای ایجاد عضلات پشتیبان زانو که آتروفی شده اند لازم باشد. در صورت نیاز به جراحی، ممکن است شش هفته دیگر بهبودی و سپس فیزیوتراپی وجود داشته باشد.