درد شانه معمولاً به دلیل مشکل در عضلات، اعصاب یا تاندونهایی که مفصل شانه را احاطه کردهاند یا به دلیل مشکل در خود مفصل ایجاد میشود. شانه یک مفصل گوی و کاسه ای است که از سه استخوان تشکیل شده است: ترقوه ، استخوان بازو (استخوان بالای بازو) و کتف (تیغه شانه). شانه متحرک ترین مفصل بدن است. تحرک خود را از روتاتور کاف، گروهی از چهار تاندون که عضلات اطراف را به استخوان های شانه متصل می کند، می گیرد. درد شانه می تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد و هنگامی که این کار را می کند، می تواند بسیار دردناک باشد و فعالیت های روزمره را مختل کند.
علائم درد شانه عبارتند از:
- درد و سفتی که ماه ها یا سال ها ادامه دارد
- دردی که هنگام استفاده از بازو یا شانه تشدید می شود
- بی حسی یا ضعف گزگز
- درد ناگهانی و شدید شانه
- درد در بالای شانه در نزدیکی محل برخورد استخوان ترقوه و استخوان شانه
دلایل و عوامل خطر
چهار دسته اصلی وجود دارد که بیشتر شانه دردها در آنها قرار می گیرند. آنها عبارتند از:
پارگی یا التهاب تاندون – تاندون ها تارهای بافتی هستند که ماهیچه را به استخوان متصل می کنند. گاهی اوقات ممکن است ملتهب یا پاره شوند. پارگی تاندون می تواند جزئی یا کامل باشد. التهاب تاندون یا همان تاندونیت شانه یکی از علل شایع درد شانه است. این می تواند به شکل شرایط رایج مانند التهاب تاندون یا بورسیت باشد.
بی ثباتی مفصل – ناپایداری شانه به نام دررفتگی شانه نیز شناخته می شود. این زمانی اتفاق می افتد که بالای استخوان بازو (بازو) به زور از حفره شانه خارج شود. دررفتگی می تواند جزئی یا کامل باشد. هنگامی که یک بار دررفتگی اتفاق می افتد، رباط ها و تاندون هایی که ماهیچه های اطراف را به استخوان های مفصل شانه متصل می کنند شل یا پاره می شوند. این بدان معنی است که دررفتگی های تکراری ممکن است رخ دهد. دررفتگی های مکرر می تواند باعث درد و بی ثباتی در هنگام حرکت دادن بازو شود.
شکستگی – شکستگی استخوان شکسته است. در شانه، شکستگی اغلب در ترقوه (استخوان یقه)، کتف (تیغه شانه)، یا بازو (استخوان بالای بازو) رخ می دهد. در مورد شکستگی ممکن است نیاز به گچ یا بند داشته باشید تا بازوی شما بی حرکت بماند تا استخوان بهبود یابد و دوباره جوش بخورد. شکستگی شانه می تواند در نتیجه سقوط، تصادفات وسایل نقلیه موتوری یا تصادفات ورزشی رخ دهد.
آرتریت – آرتریت می تواند بر مفصل شانه تأثیر بگذارد، همانطور که می تواند هر مفصل دیگری در بدن را تحت تأثیر قرار دهد. در مورد استئوآرتریت، غضروفی که بین استخوانهای مفصل قرار میگیرد تحلیل میرود و در نتیجه باعث التهاب و ناراحتی میشود. استئوآرتریت اغلب ناشی از ساییدگی و پارگی است، در حالی که انواع دیگر آرتریت می تواند نتیجه عفونت یا التهاب پوشش مفصل باشد.
سایر علل کمتر شایع درد شانه تومور، عفونت و مشکلات مربوط به اعصاب است. یکی از این مشکلات عصبی سندرم شانه-دست است. همچنین CRPS (سندرم درد منطقه ای پیچیده) نامیده می شود، این یک اختلال درد عصبی است که در پاسخ به آسیب عصبی یا علت دیگری مانند سکته مغزی ایجاد می شود.
تشخیص درد شانه و مراجعه به پزشک
اگر می خواهید درد شانه خود را در خانه درمان کنید، اما هیچ بهبودی نشان نداده است، با پزشک خود مشورت کنید.
علاوه بر این، اگر هر یک از علائم درد شدید شانه زیر را احساس کردید، فوراً به پزشک مراجعه کنید:
- درد ناگهانی یا بسیار بد است
- شما نمی توانید بازوی خود را حرکت دهید
- بازو یا شانه شما تغییر شکل داده یا به شدت متورم شده است
- شما سوزن و سوزن هایی دارید که از بین نمی روند
- هیچ احساسی در بازو یا شانه شما وجود ندارد
- دست یا شانه شما برای لمس گرم یا سرد است
- درد پس از آسیب یا تصادف، مانند زمین خوردن، شروع شد
- شما دچار درد شدید در هر دو شانه می شوید
- شما احساس تب یا ناخوشی می کنید
هر یک از علائم درد شدید شانه در بالا ممکن است نشانه چیزی جدی باشد، مانند پارگی رباط یا تاندون یا شکستگی استخوان. برای تشخیص، پزشک سابقه پزشکی شما را می گیرد و معاینه فیزیکی انجام می دهد. آنها احساس حساسیت، تورم، و بررسی دامنه حرکتی و ثبات مفصل خواهند داشت. در ویزیت شما، پزشک ممکن است انجام دهد.
درمان درد شانه با فیزیوتراپی
فیزیوتراپی یکی از روشهای موثر و غیرتهاجمی برای درمان این عارضه است که میتواند به کاهش درد، بهبود دامنه حرکتی و تقویت عضلات شانه کمک کند.
فیزیوتراپی شانه شامل مجموعهای از تکنیکها و تمرینات است که توسط یک فیزیوتراپیست متخصص انجام میشود. هدف از فیزیوتراپی، کاهش درد، بهبود عملکرد مفصل شانه، افزایش دامنه حرکتی و تقویت عضلات اطراف شانه است.
روشهای فیزیوتراپی برای درمان درد شانه
فیزیوتراپیستها از روشهای مختلفی برای درمان درد شانه استفاده میکنند که برخی از آنها عبارتند از:
تمرینات درمانی: تمرینات خاص و متناسب با وضعیت بیمار برای تقویت عضلات، افزایش دامنه حرکتی و بهبود عملکرد مفصل شانه طراحی میشوند.
ماساژ درمانی: ماساژ بافتهای نرم اطراف شانه میتواند به کاهش درد و اسپاسم عضلانی کمک کند.
موبيلايزيشن مفصل: فیزیوتراپیست با استفاده از تکنیکهای خاص، حرکت مفصل شانه را بهبود میبخشد.
استفاده از حرارت و سرما: گرما و سرما درمانی میتوانند به کاهش درد و التهاب کمک کنند.
اولتراسوند: امواج اولتراسوند به عمق بافت نفوذ کرده و باعث تسریع روند بهبودی میشوند.
لیزر درمانی: لیزر درمانی میتواند به کاهش درد و التهاب کمک کند.
تکنیکهای دستی: فیزیوتراپیست با استفاده از دستهای خود، بافتهای نرم اطراف شانه را دستکاری کرده و به بهبود حرکت مفصل کمک میکند.
چه زمانی به فیزیوتراپی نیاز داریم؟ اگر شما دچار درد شانه هستید و فعالیتهای روزمره شما را مختل کرده است، بهتر است به یک فیزیوتراپیست مراجعه کنید. فیزیوتراپیست با بررسی دقیق وضعیت شما، برنامه درمانی مناسب را برای شما طراحی خواهد کرد.
مزایای فیزیوتراپی شانه
- کاهش درد و التهاب
- بهبود دامنه حرکتی
- تقویت عضلات اطراف شانه
- افزایش عملکرد مفصل شانه
- جلوگیری از عود مجدد درد
- روشی غیرتهاجمی و بدون عوارض جانبی